Poze realizate de noi
Produse realizate de elevii clasei X-D

Obiective turistice vizitate

Informatiile puse la dispozitie sunt luate de pe site-ul http://www.clujtravel.com1. GRADINA BOTANICA
Gradina Botanica din Cluj Napoca este situata pe str. Republicii nr. 42, strada ce incepe din stanga cladirii „Casa de Cultura a Studentilor” la intersectia cu strada Napoca. Pentru a ajunge la intrarea principala se urca pe str. Republicii circa 500 m; fiind situata relativ aproape de centrul vechi al orasului este usor de ajuns aici.
Scurt istoric
Muzeu national, gradina a fost fondata în 1872, avand o suprafata initiala de 4,3 hectare. Prin grija prof. A. Richter suprafata sa a crescut la 9,6 hectare. În 1920, prof. Alexandru Borza a elaborat planul de reorganizare a unei noi gradini botanice, a carei amenajare s-a realizat intre 1920-1930.

În prezent, gradina are 14 hectare si o diferenta de nivel de 20 m si este impartita in mai multe sectoare, adapostind 11.000 exponate:
- sectorul ornamental (Grădina mediteraneeană, Rosarium, Grădina japoneză),

- sectorul fitogeografic (plantele sunt aşezate după asociaţiile lor naturale – Grădina Romană),

- sectorul sistematic (plantele sunt rânduite după principii filogenetice),

- sectorul economic şi medicinal,

- sectorul plantelor rare şi endemice din flora României.
Remarcabile sunt cele doua grupe de sere cu o suprafaţă de 3500 mp, cu plante tropicale de interes stiintific si utilitar.
În incinta Gradinii Botanice functioneaza Institutul Botanic, cu cele doua componente: Muzeul botanic (6.910 piese botanice reprezentând exponate de plante indigene si exotice) si Herbarul (660.000 de file de plante uscate – coli de herbar – asezate în dulapuri speciale).
Sub redactia Gradinii Botanice se editeaza publicatii de specialitate (Catalogul de seminţe, Contribuţii botanice etc.).
Puncte importante ale Gradinii Botanice Cluj:
Gradina Botanica este impartita in mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal.
Gradina Japoneza este un loc unde pe langa plantele specifice veti gasi un mic lac si o terasa din lemn acoperita la malul acestuia.
Dupa gradina japoneza spre sere se afla un turn, unde se poate urca liber, de unde se vede o frumoasa panorama a gradinii si a orasului.
O alta atractie este si Gradina Romana, cunoscuta si sub denumirea de gradina lui Pliniu, dominata de statuia zeitei Ceres si incadrata de două sicrie veritabile descoperite in vechiul oras roman Napoca. Aici pot fi întalnite plante care se cultivau in orasele romane dar si in gradinile taranilor din Dacia Traiana.
Serele sunt una dintre atractiile gradinii deoarece aici se afla multe plante exotice, printre care nufarul de Amazon, trestia de zahar, papirusul, plantele de mangrove, feriga arborescenta, plantele insectivore, eucaliptul, palmierul de zahar, palmierul de ulei, cat si plante carnivore.

2. MONUMENTUL MATEI CORVIN
In ultimii ani, Monumentul Matei Corvin, a fost considerat ca fiind punctul zero al intalnirilor tinerilor din oras. „La coada calului”, in spatele statuii, asa cum mai este numit acest loc, tinerii din Cluj Napoca isi dau intalnire indiferent daca e zi sau noapte.
Fiind amplasata in Piata Unirii, statuia se afla inconjurata de foarte multe cladiri vechi care dateaza inca din secolul 18 , obiective turistice, locuri de distractii, bulevarde sau zone pietonale.

Scurt istoric
Monumentul Matia Corvin impresioneaza pe orice turist prin statica sa monumentala. Este proiectata pe fatada sudica a Bisericii Sf. Mihail. Este inscris in lista statuilor memoriale ale UNESCO, ocupand locul al 5-lea.
Opera a sculptorului Ioan Fadrusz si a arhitectului Pakei Lajos, a castigat Marele Premiu la Expoziţia Mondiala de la Paris din anul 1900. Ansamblul statuar a fost dezvelit in 1902, în Piata Unirii de astazi.
Momumentul il infatiseaza pe regele Matia Corvin intr-o ipostaza ecvestra impunatoare, primind omagiul conducatorilor contemporani:
  • - Blasiu Magyar, vestit capitan de osti
  • - Pavel Chinezu, banul Timisoarei
  • - Stefan Zapolya, palatinul Ungariei – al doilea om în stat si bunicul viitorului rege
  • - Stefan Bathory, voievodul Transilvaniei
Obiective din zona monumentului Matei Corvin:
In fata monumentului se afla un spatiu pietonal generos (Piata Unirii), unde sunt organizate diverse evenimente, iar in spatele monumentului se afla Biserica Sf. Mihail.
Toata Piata Matei Corvin este inconjurata de cladiri vechi si impunatoare.
Privind cu fata spre piata, in stanga se afla intrarea pe Bulevardul Eroilor (fosta strada Petru Groza) care cuprinde pe langa Monumentul Memorandistilor, una din cladirile primariei din Cluj si un spatiu pietonal cu traseu pentru biciclete. In dreapta, se afla intersectia strazii Napoca cu Universitatii, unde se afla vechea cladire a Hotelului Continental. De pe strada Napoca se poate ajunge la Casa de Cultura a Studentilor sau la Gradina Botanica din Cluj Napoca, iar de pe strada Universitatii se poate ajunge la cladirea centrala a Universitatii Babeş-Bolyai.

3. TURNUL CROITORILOR - BASTIONUL CROITORILOR

Turnul Croitorilor este una din putinele parti ce a ramas in picioare din vechia fortificatie a orasului Cluj Napoca.
Se afla pe str. Baba Novac nr. 35, la intersectia cu strada Avram Iancu si Calea Turzii, fiind vizibil si din zona Pietei Cipariu.
Scurt Istoric
Turnul Croitorilor din Cluj Napoca se afla pe Str. Baba Novac nr. 35 si face parte din a doua incinta fortificata prin sistemul de ziduri si intarituri ale oraşului ridicate in prima jumatate a secolului al XV-lea si continuate pana in secolul al XVII-lea.
A fost construit pe coltul sud-estic al zidului de aparare a orasului, dupa anul 1405, ca urmare a privilegiilor acordate de regele Sigismund de Luxemburg. Prima atestare documentara dateaza din anul 1457, din timpul regelui Matia Corvin.
Intretinerea bastionului a fost incredintata celei mai puternice bresle din oras – breasla croitorilor.
De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori – in anii: 1551-1553, 1601, 1627 si 1707. Forma actuală a fost dată de ultima mare reconstrucţie din anii 1709-1711, făcută de austrieci, din peste 150 de căruţe cu piatră. Turnul a mai fost restaurat in perioada 1956-1957, cand s-a incercat deschiderea unui muzeu de istorie al orasului Cluj, lucru interzis de autorităţile comuniste, în anul 1959.
În fata turnului a fost amplasata statuia lui Baba Novac (sculptor Virgil Fulicea), generalul lui Mihai Viteazul, ucis în anul 1600.
Din anul 2008, în urma restaurării realizate sub egida Consiliului Local şi Primariei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul a primit o nouă destinaţie: „Centrul de Cultură Urbana”.